Despre leucemie si limfom

Ce este leucemia

Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice. În anul 2000 aproximativ 256.000 de copii și adulți din întreaga lume au dezvoltat o formă de leucemie, iar 209.000 au murit din cauza ei. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți

Forme de leucemie

Există patru tipuri principale de leucemie, în funcție de evoluție și tipul de celulă afectat – limfocitul și mielocitul.
– leucemie acută limfoidă (sau leucemie acută limfoblastică): este frecventă la copii, dar poate apărea și la adulți;
– leucemie acută mieloid (sau leucemie acută mieloblastică): poate afecta atât adulții cât și copiii;
– leucemie limfoidă cronică : este cea mai frecventă formă de leucemie a adultului, afectând în special persoanele în vârsta, această formă de leucemie afectând de obicei persoanele de peste cincizeci de ani si foarte rar copiii;
– leucemie mieloidă cronică : această formă apare în special la adulți.

Starea de sănătate în leucemia acută se poate agrava rapid. Pacienții cu leucemie acută de cele mai multe ori se resimt imediat.
La cei cu formă cronică, evoluția este una lentă și de multe ori simptomele nu sunt resimțite decât atunci când boala este avansată.

De ce apare leucemia?

Cauzele leucemiei sunt doar ipotetice, nu se cunosct exact

Au fost implicate expunerile profesionale intensive la unele substante chimice sau la radiatii,

Ce simptome au persoanele cu leucemie?

SImptomele leucemiei sunt putin caracteristice fiind  provocate de insuficienta elementelor mature ale sangelui(polinudeare, globule rosii si plachete), precum si de invadarea diverselor organe de catre globulele albe. Micsorarea numarului de globule rosii antreneaza o anemie cu paloare si palpitatii. Absenta plachetelor provoaca fenomene hemoragice (sangerare a gingiilor, echimoze). In sfarsit, diminuarea polinuclearelor expune la infectii grave ca septicemiile sau anginele severe. Invadarea priveste mai ales splina si ganglionii limfatici, care cresc in volum, mai rar pielea, traducandu-se atunci prin aparitia leucemidelor (papule mari rosii-brune), sau sistemul nervos, antrenand dureri de cap, o meningita, o paralizie faciala sau tulburari ale constientei.

Cum se pune diagnositcul de leucemie?

Diagnosticul leucemiei  se bazeaza pe analiza sangelui si a maduvei. Sangele este de cele mai multe ori sarac in globule rosii si in plachete si contine leucocite cu aspect normal, dar in numar excesiv (leucemie cronica), sau leucocite anormal de tinere (leucemie acuta). Mielograma (punctia maduvei osoase) arata o invadare cu blasti (leucemie acuta) sau cu un numar excesiv de globule albe mai mature, limfocite sau precursori ai polinuclearelor, in leucemiile cronice.

Cum se trateaza leucemia?

Tratamentul leucemiei se face de catre hematologi. El depinde de varsta pacientului si de tipul de leucemie. El este, in general, mai putin intensiv la pacientii trecuti de 65 ani. O grefa de maduva osoasa nu este avuta in vedere decat la subiectii sub varsta de 50 ani. Tratamentul leucemiilor acute, mieloide si limfoide, consta intr-o chimioterapie intensiva. Dar acest tratament distruge atat celulele tumorale, cat si celulele normale ale maduvei. El are ca urmare o disparitie trecatoare, dar marcata, a celulelor mieloide, perioada in care subiectul este in mod deosebit expus infectiilor, hemoragiilor si anemiilor, respectiv prin lipsa de polinudeare, de plachete si de globule rosii. Cura necesita deci o spitalizare indelungata. In majoritatea cazurilor, blastii dispar in cursul tratamentului. Un tratament de consolidare, bazat pe o chimioterapie usoara, este atunci administrat fie in cure repetate si destul de putin intensive, fie intr-o cura sau doua dar mult mai intensive. O grefa de maduva osoasa poate, de asemenea, sa fie avuta in vedere (alogrefa sau autogrefa de maduva).
– Tratamentul leucemiei mieloide cronice este grefa de maduva osoasa atunci cand ea este posibila. Chimioterapia nu permite decat normalizarea numarului de globule albe fara a impiedica evolutia bolii.
-Tratamentul leucemiei limfoide cronice este, in numeroase cazuri, inutil, aceasta boala neantrenand nici un simptom si avand o evolutie foarte lenta.
In cazul leucemiilor acute, exista riscul de resuta, in special in cei trei ani care urmeaza imbolnavirii. Acest risc este mic pentru leucemiile acute limfoide ale copilului, mai important pentru alte varietati ale leucemiei acute.

- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *