Aveti tensiunea arteriala oscilanta? Aflati de ce.

 

Dr Otilia Motoi, medic primar medicina interna,sef de sectie Clinica medicala  I Spitalul Fundeni, Bucuresti

Daca va intereseaza tensiunea arteriala oscilanta, trebuie sa sititi ca:
 • Nici un om nu are tensiunea arteriala fixa, aceasta oscilieaza in functie de multi factori
 • Oscilatiile mari ale tensiunii pot fi periculoase, mai ales cand tensiunea creste foarte mult
 • La un hipertensiv, cele mai frecvente situatii in care tensiunea oscileaza sunt lipsa regimului sau tratamentul incorect.

Cred ca peste jumatate dintre oameni stiu sau spun ca au tensiunea arteriala (TA) „oscilanta” sau „oscilatorie”, lucru care ii sperie in mod deosebit.

Faptul ca tensiunea arteriala oscileaza este NORMAL.

Ce inseamna tensiune arteriala?

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea sangelui din artere, valoarea sa fiind dependenta de:

 • presiunea cu care inima pompeaza sangele
 • cantitatea de sange din vase
 • rezistenta (elasticitatea) peretilor arterelor.

1. Cantitatea de sange pompat de inima

Inima pompeaza la fiecare bataie cam 60% din sangele cu care este umpluta, deci tensiunea nu poate creste prin acest mecanism. In schimb ,cresterea numarului de batai pe minut (a pulsului), poate creste tensiunea arteriala, bolnavii cu tahicardie (numar de batai cardiace pe minut mai mare decat normalul), putand sa aiba TA mai mare.

2. Cantitatea de sange din artere.
In mod normal exista o cantitate limitata de sange in vase. Daca bolnavul are anumite boli (defecte la nivelul inimii – defecte septale interventriculare, insuficienta mitrala, etc, sau defecte la nivelul vaselor- fistule arterio-venoase) care fac sa existe mai mult sange in artere, aceasta poate fi o cauza de crestere a tensiunii arteriale. Sarea in exces, retine apa in organism, si creste astfel tensiunea arteriala; aceasta este s iratiunea pentru care se recomanda bolnavilor cu tensiune sa nu manance cu sare, si pentru care unele dintre medicamentele de tensiune sunt diureticele (eliminatoare de apa si sare).

3. Rezistenta peretilor arterelor.
Este data de grosimea si elasticitatea peretilor arterelor (ambele crescand odata cu varsta), dar si de gradul de contractie a peretilor vaselor (care au muschi care prin contractie pot creste rezistenta vaselor).
Din aceasta cauza tensiunea arteriala creste odata cu vasta (sclerozarea si ingrosarea peretilor arterelor), la obezi (prin aceleasi mecanisme, si prin apasarea pe vase a testului adipos), dar si atunci cand exista boli care stimuleaza contractia muschilor din peretii vaselor de sange- substante chimice fabricate de organism, emotii, etc.

Cand si de ce oscileaza tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala oscileaza permanent!
Este normal sa existe o crestere a tensiunii arteriale in anumite conditii (efort, emotii, febra, etc), cresterea fiind in anumite limite, asa cum este normal ca turometrul unei masini sa arate valori diferite in functie de suprasolicitarea motorului (inima este motorul organismului) . De aceea, bolnavii nu trebuie sa se mire daca au avut o tensiune la un medic, si alta peste o ora sau o zi.

Cele mai frecvente situatii in care tensiunea arteriala oscileaza semnificativsunt:

 • unele boli – de exemplu in feocromocitom, cand valorile foarte mari ale tensiunii sunt date de secretia unor substante (catecolamine) fabricate de o tumora, iar scoaterea tumorii, normalizeaza tensiunea arteriala. In aceasta situatie, bolnavul nu are numai o crestere mare a tensiunii arteriale ci si alte simptome (tahicardie= batai de inima frecvente, inrosirea fetei, transpiratii, palpitati, etc).
 • nerespectarea regimului alimentar -mese cu sare, conserve, muraturi, cafea, alcool,cola
 • nerespectarea medicatiei
 • stresul
 • suprasolicitare
 • aparitia unei complicatii (infectie in organism, problema renala, sindrom dureros cu diferite localizari, etc)

Modificarile tensiunii arteriale – forum

Ce sa faci cand ai oscilatii de tensiune, tensiune mare, tensiune mica, tensiune la efort, tensiune la repaus, etc etc.?

Sa mergi la medic, bolile nu se trateaza virtual , net-ul foloseste doar la informare despre boli nu si la diagnosticul si tratamentul lor.

Daca am modificari de tensiune, ba mai mica ba mai mare, trebuie sa merg la medic?

Daca aveti masina de spalat defecta, o lasati asa sau solicitati depanarea?  Solicitati un consult la un cardiolog

- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *