Gastrita pe sistem nervos, nervi la stomac

Dr Otilia Motoi, medic primar medicina interna,sef de sectie Clinica medicala  I Spitalul Fundeni, Bucuresti

Prin expresia „nervi la stomac” (termen ne-medical) se intelege existenta unor simptome dureroase in zona stomacului (capul pieptului) care apar de obicei in conditii de stres, dar endoscopia digestiva superioara este normala.

Confuzia notiunii populare „nervi la stomac” se face cu o tulburare functionala gastrica, numita – la fel de popular- „gastrita pe sistem nervos”

Partea ciudata este ca am auzit pacienti care cred ca „le-au crescut nervi in stomac” si de aceea au unele simptome.

Ce sunt nervii?

Nervii sunt prelungiri ale celulelor nervoase (neuroni) care se afla in majoritatea lor in creier sau maduva spinarii.

Aceste prelungiri nervoase ajung peste tot in corp – piele, muschi de sub piele, vase de sange, os, organele interne, etc ,etc). Fiecare organ sau sistem este inervat = deservit de o structura nervoasa, de un nerv.

Rolurile nervilor sunt in principal doua:

  • de a transmite la structurile pe care le inerveaza comanda de la creier sau maduva spinarii (comanda de miscare, secretie de substante, etc)
  • de a transmite de la organul inervat catre creier sau maduva spinarii, rezultatul comenzii date si starea organului sau sistemului respectiv.

A nu se face confuzia intre termenul medical „inervare” = deservirea unui organ sau sistem de catre o structura nervoasa, si termenul popular „inervare” , care de fapt inseamna enervare, iritare, suparare.

A avea” nervi la stomac” poate insemna a avea stomacul suparat, iritat, fapt care poate da unele simptome – durere, greata, balonare, ca si in cazul gastritei iar endoscopia digestiva superioara este normala.

- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *