Modificarile limfocitelor- crestere si scadere, cauze

Dr Otilia Motoi, medic primar boli interne spitalul Fundeni clinica medicala Bucuresti

Ce sunt limfocitele?

Limfocitele sunt un tip de leucocite (globule albe) care se produc un maduva osoasa a oaselor late, si se gasesc in sangele din vase, dar si in limfa sau organele limfatice (amigdale, ganglioni, splina, timus, apendice, etc) – detalii in articol

Ele reprezinta aproximativ 20 – 40% din numarul total de lucocite din sangele din vase.

Sunt trei mari tipuri de limfocite:

 • Limfocitele natural killer (ucigasi naturali)
 • Limfocitele T
 • Limfocitele B

Rolul limfocitelor  in organismul uman

1. Limfocitele B reprezinta cca 23-25% din numarul total de limfocite, au rol in secretia imunoglobulinelor (anticorpilor), si in memorarea caracteristicilor imune ale agresorilor, pentru a-i recunoaste in caz ca repeta invazia organismului; aceasta recunoastere, duce la aparitia unui raspuns de aparare mult mai rapid, decat in cazul in care substanta invadatoare ar veni pentru prima oara in contact cu organismul.

Anticorpii sunt secretati de limfocitele B (care se mai numesc si plasmocite) in numar de sute in fiecare secunda; rolul lor este de a se lipi de celula agresoare sau de toxinele ei si de a le bloca activitatea; atasarea lor de celulele agresoare, face ca fagocitele sa le poata distruge mai usor si eficient, acelasi rol distructiv avand si unele proteine numite “sistemul complement”.

2. Limfocitele T, care secreta unele substante numite citokine, care ajuta la comunicarea si cooperarea dintre celulele sistemului imun.

Cele mai importante citokine sunt limfokinele, interferonii, interleukinele si factorii de stimulare a coloniilor.

Unele dintre limfocitele T care se numesc citotoxice (toxice pentru celule), reprezinta cca 20% din numarul total de limfocite, sintetizeaza niste proteine care formeaza pori (pore-forming proteins) in celulele infectate sau canceroase, distrugandu-le.

Alte limfocite T se numesc helper (CD4+ T cells) , reprezinta cca 45% din numarul total de limfocite (deci un mare numar dintre limfocite sunt helper), si dupa cum le spune numele, ajuta la cresterea eficientei mecanismelor imune de aparare prin secretia unor substante numite citokine.

3. Limfocite natural killer (CD8+ T cell), sunt o alta categorie de limfocite, sunt cele mai mari limfocite, reprezinta cca 7% din numarul total de limfocite, actioneaza rapid, prin secretia atat de citokine cat si de proteina care formeaza pori, distrugand substantele straine care ajung in organism, celulele infectate sau celulele canceroase.

In aceasta categorie sunt si unele limfocite – limfocite supresor- care inhiba actiunea de aparare imuna, daca depaseste unele limite si devine astfel periculoasa pentru organism.

Ce modificari pot avea limfocitele?

Ca orice analize, limfocitele se pot modifica fie prin cresterea (limfocitoza), fie prin scaderea (limfopenie) numarului lor; in afara de aceste modificari, exista si situatii in care numarul de limfocite nu este modificat, dar ele nu functioneaza normal, dar acest lucru nu va fi discutat in prezentarea de fata.

Limfocitoza (cresterea numarului de limfocite) poate fi relativa = peste 40% din leucocite sunt limfocite, sau limfocitoza absoluta = peste 4000 de limfocite/mmc.

Copii au in mod normal mai multe limfocite decat adultii.

Limfopenia (scaderea numarului de limfocite) se poate intalni in SIDA (cand virusul distruge limfocitele), dar si in lupus, adminsitrarea de medicamente, efort fizic, iradiere, poliartrita reumatoida, sau infectii bacteriene sau fungice (cu ciuperci)

Cand se cresc sau scad limfocitele?

In general limfocitele cresc numeric in

 • infectiile virale (mononucleoza infectioasa)
 • hepatita
 • infectie cu virusul Epstein-Barr)
 • tuberculoza
 • bruceloza
 • toxoplasmoza
 • tripanosomiaza
 • infectie cu B Pertusis
 • unele forme de leucemie (leucemia acuta limfoblastica)

Exista si cauza mai rare de limfocitoza (crestere a numarului de limfocite):

 • boli ale tesutului conjunctiv
 • tireotoxicoza (functie exagerat de mare a glandei tiroide)
 • boala Addison
 • splenomegalii (splina marita) de diferite cauze.
Calendar is loading...

captcha
- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *