Durerea anala

Dr Otilia Motoi, medic internist,sef de sectie medicina interna I Spitalul Fundeni, Bucuresti

De ce poate sa te doara in fund?

Oamenii presupun frecvent că principala sursă de durere anal sunt hemoroizi, in care tesutul umflate iese din anus. Cu toate acestea, durere anala poate fi provocata si de alte caue ca:

 • Fisura, creat de scaun ruperea anusului, care este, în general, o durere acută, ascuțită. Pot exista spasme musculare asociate, rezultând în dureri prelungite peste ore
 • Abces, rezultă dintr-o infecție bacteriană, care poate provoca febra, transpiratii nocturne si dureri prelungite, constante.
 • Infecție fungică, care poate crea dureri prelungite care este mai puțin sever decât un abces.
 • Tumorii, cum ar fi cancerul, care poate produce agravarea progresiv durere.
 • Spasme musculare la nivelul bazinului, care poate produce o durere foarte ascuțită, care de multe ori se rezolva repede.
 • Fistula, creat printr-un tunel anormală între rect și piele, care pot fi dureroase, mai ales dacă acesta este blocat de scaun și o formulare abces la tunelul din spatele blocaj.
 • Ulcer anal, un fel de zonă de gât sau crude, care pot fi dureroase și pot reprezenta o infectie.
 • Rectal STD, cum ar fi gonoreea, Chlamydia sau herpes
 • Probleme de piele, cum ar fi psoriazisul sau dermatita, care pot provoca mâncărimi sau arsuri

Când apare durerea anala ?

In functie de momentul in care apare durerea anala puteti banui cauza durerii astfel:

 • Durerea anala care apare de obicei in timpul actului de defecare, mai ales daca durerea este generata de o fisură anala. Eliminarea scaunului da senzatia de durere – arsura iar la tuseul rectal orificiul anal este foarte strans. Durerea dispare în general după ce scaunul trece, dar poate continua o perioada din cauza spasmelor musculare.
 • Durerea anala care apare la stergere este generata de obicei de problemă a pielii.
 • Durerea analacare apare in mod constant, indiferent de prezența sau absenta scaunului este data mai probabil de un abces sau infectie, uneori hemoroizi trombozati dar nu se poste exclude o tumoare.
 • Durerea anala care apare si se agraveaza progresiv în timp poate indica hemoroizi trombozati, infectie sau tumora.
 • Durerea anala severa, incat nu poti sta in fund poate indica un abces, un spasm muscular sau o tumora.

Unde este localizata durerea?

In functie de localizarea durerii anale puteti banui care sunt cauzele astfel:

 • Durere anala care este localizata în fața sau spatele anusului la defecatie este de obicei data de o fisură. Durere anala care este asociat cu o denivelare greu de mărimea unui bob de mazăre în această locație poate fi, de asemenea, din cauza unei fisuri.
 • Durere care este asociata cu o umflătură profunda cetrece in țesutul de piele este, este data de obicei de un abces. Durerea  apare în zile, și poate fi asociata cu o denivelare dureroasă în pielea din jurul anusului.
 • Un nodulcare apare brusc la deschiderea orificiului  anal și este de culoare albastră este, în general  un hemoroid trombozat de un cheag  format în vasele de sânge. O masă moale, spongioasa lapalpare poate fi de asemenea un hemoroidi.
 • O umflatura dureroasa care apare în mai multe luni si creste progresiv poate fi un cancer.
 • Durerea de la nivelul pielii de deschidere sau jurul deschiderii anale poate fi de multe ori din cauza traume traumatica, de la o infecție cu ciuperci sau curatarea viguroasa a pielii anale prin stergere puternica.

Când este durerea anala este o problema serioasa?

Durere anala că nu rezolvă cu utilizarea de peste medicamente contra termen de 24-48 ore trebuie investigată de către un medic. Durere anal care dureaza mai mult de două săptămâni pot fi grave. Durerea anala cronica care devine progresiv mai severe este probabil un cancer.
Ce alte simptome ar trebui să observe?

Este pielea din jurul deschiderii anal cald sau roșu în centru sau pe părțile laterale?
Este deschiderea anale umflate?
Este anus umed sau uscat?
Dacă există o masă, aceasta este albastru, rosu sau galben? Este moale sau tare? Este dureros?
Dacă există un ulcer (suprafață brută), este plat, rosu sau cu margini ridicate?
Este dureros să treacă un scaun sau pur și simplu să stai?
Durerea începe după un meci de diaree și să devină mai rău sau constant?
Este durerea după un scaun constipat?
Ce se întâmplă dacă există hemoragie și durere?

Cea mai frecventa cauza de defecatie dureroasa, cu sangerare este o fisura.
Hemoroizi trombozati pot fi, de asemenea, asociate cu hemoragie.
Cea mai frecventa cauza de sangerare, cu durere, indiferent de stooling este infectie a pielii anal, cum ar fi infectie sau de ingrijire anal săraci.
Prurit anal și arderea este de multe ori o sursa de sangerare si durere. Acest lucru este de obicei cauzata de drenaj umed din pielea din jurul anusului.
Ce se poate face pentru a diminua durerea anala

 • Dieta bogata in fibre, care poate calma durerea anal în majoritatea condițiilor de tratabile și de băut 8-10 pahare de apa pe zi.
 • Consumul de alimente care conțin 25-30 de grame de fibre pe zi pot imbunatati durere anal, în cele mai multe cazuri.
  Evitați traumatisme la nivelul zonei anale. Nu folosiți săpun de orice fel de pe anus.
 • Nu frecați sau zgâriați anus.
 • Evitați umezeala si creme, inclusiv vaselină .Aăldură uscată sau frigul uscat poate atenua durerea, dar umezeala nu va ajuta

Când ar trebui să va ganditi ca durerea anala paote fi data de un cancer?
Detectarea precoce este cheia. Orice masa anusului ar trebui să fie examinat de un medic. Iritarea pielii și infecții pot fi tratate cu medicament pe cale orală și / sau creme, după cum se poate BTS. O masă pot fi tratate cu drenaj în cazul în care este un cheag de sânge sau un abces. În cazul în care durerea este asociata cu o fistula va fi nevoie de interventie chirurgicala. Un hemoroid dureros poate fi tratată în mai multe moduri, de multe ori la birou. Fisurile pot răspunde la tratamente medicale sau nevoie de o operație. Într-un număr mare de cazuri, tumorile canceroase ale anusului si rectului pot fi vindecate prin indepartarea chirurgicala precoce sau de radiatii si chimioterapie. Așteptare nu este o opțiune.

- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *