Despre transaminaze

Toti pacientii stiu ca aceasta analiza a tranzaminazelor este una uzula, dar putin stiu de fapt ce reprezinta transaminazele

Ce sunt transaminazele?

Transaminazele sunt enzime din ficat care participa la detoxifierea diferitelor substante care intra in organism pe diferite cai

Sunt doua transaminaze alanin aminotransferaza (ALT sau TGP), si aspartat aminotransferaza (AST sau TGO).
Aceste enzime se găsesc și în alte organe – muschii scheletului, ai inimii, creier si rinichi.

Pentru ca cea mai mare parte a valorii transaminazelor din sange este data de ficat – ele mai numesc popular „analize de ficat”.

Valorile normale ale transaminazelor. 

In mod normal transaminazele fiind in celula hepatica, ar trebui sa nu iasa afara din celula si valoarea lor in sange sa fie zero.

Care sunt cauzele creșterii transaminazelor

Se poate cerceta cauza cresterii transaminazelor atunci cand cresterea transaminazelor este persistenta in timp, daca valoarea cresterii lor se mentine mai mare de doua ori normalul sau daca se insoteste de simptome sau alte analize modificate care arata existenta unei boli.

O  crestere usoara a transaminazelor, nu reprezinta neaparat o boala de ficat, putand avea numeroase cauze, toxice dar si chiar un seofrt fizici sustinut. De aceea in aceste situatii se recomanda un regim fara alcool, toxice, medicamente, efort, si repetarea analizei peste 2 – 4 saptamani. Daca si in aceasta situatie transaminazele raman crescute, la aceeasi valoare,trebuie cautata cauza acestei cresteri prin explorari suplimentare.

Cresterea cronica a transaminazelor se defineste atunci cand valorile acestora depasesc de doua ori valoarea normala, la cel putin doua determinari, pe o perioada de minim 6 luni.

De ce pot creste transaminazele persistent?

ALT sau TGP este transaminaza specifica ficatului, deci cresterea ei se asociaza de obicei cu boli de ficat. Valoarea creste deseori in asociere cu TGO in cazul afectarii ficatului.

Cele mai frecvente cauze de afectare hepatica care sunt insotite de cresterea transaminazelor sunt

 • Hepatitele acute cand valorile transaminazelor cresc de peste 10 ori fata de normal, dar valorile sunt crecute pentru scurt timp. Ele pot fi
  • virale
  • alcoolice
  • toxice
  • medicamentoase
 • Hepatitele cronice – valorile transaminazelor cresc de obicei de 2 – 5 ori peste normal pentru o perioada lunga, de minimum 6 luni. Cauzele pot fi virale, toxice, steatoza, incarcarea ficatului cu alte substante , boli autoimune –
 • Ciroza hepatica de orice cauza (virala, alcoolica, autoimuna, medicamentoasa, etc), poate da duca la cresterea trasaminazelor dar aceasta crestere este de obicei mica sau chiar absenta;
 • Cancerul hepatic se paote insoti de cresterea transaminazelor prin distrugerea unei parti din tesutul ficautlui
 • Unele medicamente (luate chiar o singura data sau timp indelungatpot duce la cresterea transaminazelor: paracetamol, statine, antidepresive, amiodarona, etc.

Transaminaze pot sa creasca siu fara sa ai o boala de ficat

 • Efortul prelungit regulat;
 • Traumatisme musculare;
 • Hemoliza (distrugerea globulelor rosii);
 • Boli ale musculaturii scheletice;
 • Enteropatia glutenica (boala celiaca)
 • Alimentatia parenterala (hranirea prin perfuzii);
 • Afectiuni tiroidiene (hipo, hipertiroidie)

Daca aveti un nivel crescut al transaminazelor nu inseamna neaparat ca aveti o boala grava. De exemplu, in hepatita A transaminazele pot fi foarte crescute, dar aceasta boala are de obicei o evolutie buna, iar in hepatita virala B,C sau ciroza hepatica transaminazele pot fi moderat crescutedesi boala evolueaza deseori spre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Interpretarea cresterii transaminazelor trebuie facuta de catre un medic luand in calcul modalitatea de evolutia a cresterii transainazloe, elementele gasite la anamneza si examinarea bolnavului, manifestarile clinice dar si asociarea altor analize modificate.

Pentru ca transaminazele sa revina la normal trebuie tratata cauza.

ALCOOLUL SI TRANZAMINAZELE

Alcoolul (sub toate formele sale) este o altă cauză de cresterea a transaminazelor; desi există prejudecata ca alcoolul din bere sau vin ar fi mai puțin nociv decât cel din băuturile spirtoase sau ca alcoolul fabricat i ncasa este sanatos, de fapt contează cantitatea de alcool și mai puțin forma sub care acesta ajunge în organism!

Cât alcool se paote consuma fara sa te imbolnavesti

Fiecare om are un prag de toleranță la alcool, in functie de cate enzime are pentru metabolizarea lui.

DIn nastere, femeile au mai ptuine enxime care metabolizeaza alcoolul decat barbatii. Pentru ele cantitatea maximă de alcool pe care o pot tolera într-o zi este de 350 ml de bere (5% alcool) SAU 150 ml de vin (12% alcool) SAU 44 ml de tărie (40% alcool)., in timp ce in cazul bărbaților, pragul maxim este dublu.

Orice cantitate de alcool care depășește posibilitățile de neutralizare ale ficatului duce, în timp, la ficat alcoolic necirogen sau ciroză – stadiul final al bolii de ficat, indiferent de cauză.
În cazul hepatitei alcoolice, creșterea TGO o depășește pe cea a TGP, im timp ce, în celelalte hepatite, TGP este mai mare decât TGO (TGP este o enzimă mai specifică ficatului, în timp ce TGO se găsește în multe alte organe).

Pentru a funcționa corect, enzima TGP are nevoie de vitamina B6. Cum alcoolicii duc lipsă, printre altele, de această vitamină, valoarea TGP va rămâne în urma TGO. Există și alte indicii că alcoolul este responsabil de creșterea transaminazelor; gama glutamil transpeptidaza, de pildă, -prescurtată GGT

Toate aceste forme de hepatită au în comun creșterea transaminazelor, uneori până la câteva mii de unități pe litru (de câteva sute de ori mai mult față de normal). de cele uzuale.
O cauză din ce în ce mai frecventă de creștere a transaminazelor este boala ficatului gras (steatoză hepatică, în termeni medicali). Cauza este o combinație fatală de alimentatie hipercalorica și sedentarism.

- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *