Hranirea corpului prin perfuzii

Despre hranirea prin perfuzii

Perfuziile contin in mare parte apa (peste 95%), unele zahar (glucoza), sau sare (ser fiziologic);ele sunt rareori necesare – in situatii de urgenta cand poate fi necesara echilibrarea glicemiei sau ionogramei sau cresterea tensiunii arteriale, administrarea lor nu este lipsita de unele efecte secundare, sunt utile atunci cand in solutia de perfuzie se administreaza si altceva – antibiotice, antiaritmice, diuretice, alte medicamente, iar efectul lor de „hranire” a organismului este apropiat de zero datorita continutului caloric scazut.

Oamenii au mare incredere in perfuzii, in primul rand pentru ca le considera foarte utile pentru „hranirea organismului”, apoi pentru ca le cred mai „puternice” ca metoda de tratament. De aceea, pentru a se vindeca repede, si pentru hranirea organismului, cred ca ar fi bine sa faca perfuzii

Ce contin perfuziile?

Medicamentele care se perfuzeaza sunt diluate cu apa, deci practic perfuziile sunt reprezentate de apa (de obicei peste 90%) si altceva.

Cele mai obisnuite perfuzii administrate de medici si intens solicitate de pacienti sunt:

  • Serul fiziologic, care contine apa 99,3% si sare (clorura de sodiu) 0,7%
  • Glucoza, care contine apa 90-95% si „zahar” (glucoza) 5-10%

Poti sa fii bine hranit prin perfuzii?

„Hranirea prin perfuzii” , de obicei cu glucoza (considerata de pacienti „hranire artificiala”) este mai mult o gluma!

Necesitatile zilnice ale unui om in greutate de 70kgi sunt urmatoarele:

  • Glucide 350g
  • Lipide = grasimi 70g
  • Proteine 70g
  • Vitamine si minerale
  • Apa cca 1500ml
  • Calorii rezultate din proteine lipide si glucide cca 1200

Un om care sta la pat are nevoie de cca 1200 de calorii ca sa traiasca, iar un litru de solutie perfuzabila de glucoza 5% are 200 de calorii, deci pentru „hranirea” unui om care sta la pat si nu are febra (care mai consuma si ea calorii), ar fi nevoie de 5 litri de solutie de glucoza 5% !!. Ori, o asemenea cantitate de apa este greu de suportat de un om, care mai este si bolnav, apoi omul are nevoie zilnic nu numai de calorii (glucoza aduce organismului doar calorii), ci si de proteine si lipide, care nu se gasesc in solutiile perfuzabile uzuale . Rezervele de energie ale unui organism uman normal ca greutate, sunt suficiente pentru multe zile de nemancare, fara nici un fel de perfuzie, dar apa este necesara zilnic.

Organismul uman are suficiente rezerve de vitamine pentru mai multe saptamani/luni, deci nu este nevoie de administrarea lor pentru „hranire”, ci doar atunci cand exista o boala data de lipsa unei vitamine (anemie Biermer, lipsa de acid folic sau vitamina D, scorbut, etc).

Administrarea de vitamine pentru „intarirea organismului” este o alta gluma!! Daca un organism este slabit de boala, trebuie tratata cauza slabirii, deci boala, altfel nu se obtine nici o „intarire a organismului” daca boala merge inainte.

In schimb apa este absolut necesara zilnic in cantitate de cel putin 1,5 litri iar daca pacientul nu o poate bea, si nu are edeme, apa trebuie introdusa prin perfuzii.

Efectele secundare ale perfuziilor.

Tratamentul perfuzabil cu glucoza si ser fiziologic (justificat sau nu din punct de vedere medical) poate fi urmat de efecte secundare:

  • Incarcarea exagerata a vaselor de sange cu apa, care la randul ei are efecte secundare
    • Suprasolicitarea inimii – si de obicei sunt cerute perfuzii la bolnavii de inima
    • Trecerea apei in plamani (edem pulmonar)
    • Cresterea tensiunii arteriale
    • Suprasolicitarea rinichilor
  • Trecerea apei sub piele cu aparitia de edeme – si sunt cerute perfuzii la bolnavii cu edeme
  • Diluarea exagerata a sangelui, cu scaderea capacitatii sale de a transporta oxigen la tesuturi, scaderea concentratiei electrolitilor din sange
  • Risc de infectie – septicemie- de la cateterele pe care se administreaza perfuzia
  • Leziuni locale la locul de perfuzie (ruperea venelor, iritatiile venei sau tesutului vecin, hematoame, ulceratii, etc)
  • Scaderea poftei de mancare datorita incarcarii organismului cu glucoza
- No Comments on this Post -

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *